Η μπανάνα είναι φυτό ποώδης, δεν κάνει δηλαδή ξυλώδη κορμό. Ο κορμός τοy δημιουργείται από τις θήκες των φύλλων της.
Τα φύλλα της ξεπερνούν τα δυο μέτρα μήκος και το πλάτος τους τα σαράντα εκατοστά, το χαρακτηριστικό τους είναι πως στο μέσον του πάνω μέρους και κατά μήκος του ευρίσκεται ένα αυλάκι για την συλλογή του νερού ή της όποια υγρασίας δημιουργείται εκεί.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μπανάνας σε ολόκληρο τον κόσμο με αρκετές διαφορές, τόσο ως προς την εικόνα των φυτών όσο και των καρπών τους. Στην πατρίδα μας φυτείες μπανανιάς καλλιεργούνται στην Κρήτη και στην νότια Πελοπόννησο.
Σαν διακοσμητικό φυτό όμως ευρίσκεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, στολίζοντας τις αυλές και τους κήπους, ακόμη και σε γλάστρες την βλέπουμε στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών.
Δυο ποικιλίες είναι τα χαρακτηριστικότερα είδη που έχουν απλωθεί σαν διακοσμητικά περισσότερο, η musa basjoo και η musa acuminata διότι είναι από τα πιο σκληρά είδη στο κρύο.
H πατρίδα της ποικιλίας musa basjoo είναι τα νησιά Ryukyu της Ιαπωνίας, είναι και το πιο ανθεκτικό στο κρύο, αντέχει μέχρι -25 βαθμούς Κελσίου όπως περίπου και η άλλη ποικιλία musa acuminata. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και με παραφυάδες που φύονται γύρω από το μητρικό φυτό και το βοηθούν να έρθει σε ανθοφορία για να καρπίσει.
Ανθίζει από τον μήνα Αύγουστο και η ανθοφορία του τελειώνει μέσα στον Οκτώβριο.
Η μπανάνα είναι άριστο μελισσοκομικό φυτό διότι δίνει μεγάλες ποσότητες γύρης και νέκταρος. Το νέκταρ είναι πλούσιο σε ζάχαρα και προσελκύει τις μέλισσες από τις πρωινές ώρες, η γύρη είναι υπόλευκη προς το κρεμ.
Κάποια πρωινά το πλούσιο σε ζάχαρα νέκταρ τρέχει πάνω στην εξωτερική επιφάνεια των καλυμμάτων των ταξιανθιών, αυτό προσελκύει και άλλα έντομα όπως είναι οι σφήκες, ακολουθώντας την ροή φτάνουν στις ΄΄πηγές΄΄ εκεί αρχίζουν να κόβουν, με τις δαγκάνες που διαθέτουν, την λεπτή σάρκα του ανθού όπως φαίνεται στην τελευταία εικόνα, και αρχίζουν να ρουφάνε το πολύ γλυκό νέκταρ, όπως μέρος του φαίνεται καθαρά στο εσωτερικό της σακούλας στο κάτω μέρος του ανθού.
Αυτή τους η ενέργεια βοηθά τις μέλισσες που βρίσκουν πολύ εύκολα τον τρόπο να πάρουν το υπόλοιπο χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Η γύρη ευρίσκεται κατά μήκος των δύο πλευρών του κάθε στενόμακρου ανθήρα και στο μέσο υπάρχει αυλάκι. Δίνει ικανοποιητικές ποσότητες που οι μέλισσες την συλλέγουν μέχρι αργά το απόγευμα.
Η επικονίαση έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία των γνωστών σε όλους μας γλυκύτατων καρπών με το όνομα μπανάνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου