Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Abelia chinensis - Η Αμπέλια

Η αμπέλια είναι φυτό που γίνεται θάμνος μέχρι και 2 μέτρα ύψος. Τα φύλα του είναι σκούρα πράσινα και στιλπνά με μήκος που φτάνουν στα 5 εκατοστά.
Ανθίζει από Μάιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και κάποιες χρονιές όταν το επιτρέπει ο καιρός η ανθοφορία της αμπέλια φτάνει και στα μέσα του Οκτώβρη.
Τα άνθη της είναι άσπρα και ευωδιάζουν. Το κάθε άνθος έχει πέντε λευκά χνουδωτά -στο εσωτερικό κυλινδρικό τους μέρος - πέταλα και πέντε ροδόχρωμα σέπαλα.
Θεωρείται από τα καλά μελισσοκομικά φυτά αν το ποτίζουμε και το προσέχουμε, διότι μετά την δεύτερη χρονιά αν λιπαίνεται και κλαδεύεται ελαφρώς, οι ταξιανθίες του είναι σε ενέργεια μέχρι αργά το φθινόπωρο.
Η αμπέλια δίνει πλούσιο σε ζάχαρα νέκταρ καθώς και γύρη σε ελαφρώς ροζ χρώμα, πλούσια τόσο από πλευράς θρεπτικής αξίας αλλά και σημασίας καθόσον τους 3 μήνες, Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβριο που λείπει, βοηθά σημαντικά τα μελίσσια μας να συντηρούν τους πληθυσμούς τους. Αυτός είναι και ο λόγος που προσελκύει πέραν των μελισσών πολλές πεταλούδες και άλλα φυτοφάγα έντομα κατά την διάρκεια της ανθοφορίας της.
Μπορούμε να κάνουμε γωνιές στα παρτέρια μας, καθώς και βραγιές με αμπέλιες κατά μήκος πλακόστρωτων, τοίχων και περιφράξεων.
Το κλάδεμα του είναι υποχρεωτικό για δύο σημαντικούς λόγους, πρώτον με την αφαίρεση των παλαιών, ξερών και σάπιων ξύλων, αυξάνεται η ροή του αέρα που διαπερνά τα φυλλώματα του, και αφού αερίζονται έχουμε λιγότερες ασθένειες και ταυτόχρονα συμβάλουμε στην αύξηση και την παραγωγή λουλουδιών της αμπέλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: