Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ






Abutilon striatum - Αβουτίλη ή Αβούτιλο

Η αβουτίλη ανήκει στην οικογένεια Malvaceae.
Είναι φυτό με γρήγορη ανάπτυξη που γίνεται μεγάλος θάμνος ή μικρό δένδρο ύψους μέχρι 2 μέτρα.
Τα φύλα της αβουτίλης είναι πράσινα με μεγάλους μίσχους και χαρακτηριστικό παλαμοειδές σχήμα με τρεις έως πέντε λοβούς που φτάνουν σε μήκος τα 20 εκατοστά. Ο δυνατός άνεμος σχίζει τα φύλλα της, και το κρύο ταλαιπωρεί το φυτό, καλό είναι η θέση του να είναι απάνεμη.
Ανθίζει από Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, δίνει γύρη και νέκταρ.Τα άνθη του έχουν χρώμα έντονο κόκκινο και σχήμα καμπάνας και χαρακτηριστικό τους είναι πως όλα σχεδόν κοιτάνε το έδαφος.
Η αβουτίλη εύκολα μπαίνει σε κήπους και γωνιές σε πάρκα , γίνεται επίσης και ανεμοφράκτης. Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλα τα εδάφη ακόμη και σε μεγάλη γλάστρα σε μπαλκόνι, θέλει όμως φως και όχι σκοτεινό μέρος, ο ήλιος την βοηθά να αναπτυχθεί γρήγορα όταν το έδαφος έχει την ανάλογη υγρασία. Στην φωτογραφία βλέπουμε τα ίχνη που άφησε η επίσκεψη των μελισσών. Γύρη πεσμένη πάνω στο φύλο. Οι επισκέψεις γίνανε και το όφελος αμφίδρομο, για το φυτό η επικονίαση επετεύχθη αλλά και οι μέλισσες πήρανε το γενναίο μερίδιο τους τόσο σε γύρη όσο και σε νέκταρ, αφού για αρκετές μέρες τριγύριζαν τα πανέμορφα με πέντε κατακόκκινα πέταλα, λουλούδια της αβουτίλης.
Τα άνθη είναι ίδια σε όλα τα είδη σχεδόν που ανήκουν στην οικογένεια Malvaceae. Έτσι και της Αβουτίλης τα άνθη έχουν πέντε πέταλα και φύονται επικαλυπτικά σε τέτοιο σχήμα έτσι ώστε να δημιουργούν σχήμα καμπάνας και είναι ανθεκτικά. Αυτό βέβαια ενισχύεται και από τους ευδιάκριτους χρωματικά ΄΄νευρώνες΄΄ που διασχίζουν κάθε ένα πέταλο.
Χαρακτηριστικό το σχήμα των φύλλων(τρίλοβο) και το κόκκινο άνθος που ΄΄κοιτά΄΄ το έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: