Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Datura stramonium - Διαβολόχορτο

Το συναντάμε σε όλο τον κόσμο με μερικές από τις παρακάτω ονομασίες, μήλο του διαβόλου, σάλπιγγα του διαβόλου, ντατούρα, φαρμακιά και άλλα πολλά.
Το γένος datura αποτελείται πάνω από 15 είδη, θάμνοι, πόα, και δένδρα.
Το ύψος του ξεπερνά τα δυο μέτρα αν ευρεθεί σε έφορο έδαφος κοντά σε ρυάκια ή ποτάμια με τρεχούμενο νερό.
Δημιουργεί πλούσιο βαθυπράσινο φύλλωμα. Από τον κορμό φύονται ακανόνιστα βλαστάρια και σε κάθε ΄΄μασχάλη΄΄, φύεται και ένα κάτασπρο άνθος, που έχει ένα πολύ γλυκό άρωμα και προσελκύει τις μέλισσες μέχρι σχεδόν που θα νυχτώσει. Την νύκτα τα επισκέπτονται σκόροι και κάποια άλλα έντομα.
Τα άνθη του ανοίγουν αργά το απόγευμα και κλείνουν με το που τα χτυπά ο πρωινός ήλιος.
Περίοδος άνθισης της Datura είναι από Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο, ώσπου να πέσουν οι πρώτοι παγετοί που παγώνουν τα φύλλα της.
Παρουσιάζει μελισσοκομικό ενδιαφέρον γιατί η περίοδος άνθισης του συμπίπτει με την πιο δύσκολη περίοδο εξεύρεσης γύρης από τις μέλισσες, έτσι δίνει καλές ποσότητες γύρης σε λευκό χρώμα και καλές ποσότητες σε νέκταρ, που οι μέλισσες για να το πάρουν μπαίνουν βαθιά στον σωληνοειδή κάλυκα της χοάνης του λευκού άνθους. Χαρακτηριστικές είναι οι πέντε προεξοχές που φέρνει κάθε άνθος των φυτών Datura, με αυτό γίνεται η αναγνώριση από πολλούς συλλέκτες αγρίων βοτάνων στους αγρούς.
Οι καρποί της Datura είναι σαν μικρά μήλα σκεπασμένα με κοντά σκληρά αγκάθια, στο εσωτερικό τους ευρίσκονται οι μικροί σκουρόχρωμοι σκληροί σπόροι. Έχουν γίνει αρκετά ατυχήματα και στην χώρα μας με την κατάποση αυτών των σπόρων από παιδιά ιδίως γιατί στην αρχή έχουν γλυκιά γεύση. Επίσης και ηλικιωμένοι μπερδεύονται όταν το φυτό είναι μικρό και το μαζεύουν από τους αγρούς μαζί με άλλα χόρτα για σαλάτες, γιαυτό καλό είναι να είμαστε καχύποπτοι, αν δεν γνωρίζουμε καλά τι χόρτο είναι δεν το μαζεύουμε.
Αν πιάσουμε τα φύλλα του φυτού, πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας καλά και να αποφύγουμε να τρίψουμε τα μάτια μας, υπάρχει περίπτωση να υποστούμε μερική τύφλωση για κάποιες ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: