Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Rosmarinus officinalis - Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο είναι ένα μελισσοκομικό φυτό που κάνει ξυλώδη κορμό, με ευωδιαστά αειθαλή φύλλα. Είναι αυτοφυές σε όλες τις μεσογειακές χώρες.
Ανήκει στην πολυπληθή οικογένεια Lamiaceae, όπου ανήκουν οι μέντες και άλλα αρωματικά φυτά.
Το ύψος του δενδρολίβανου φτάνει εύκολα το 1,5 μέτρο, τα φύλλα του δεν πέφτουν κατά την χειμερινή περίοδο, αφού είναι το μοναδικό χειμερινό φυτό με την μεγαλύτερη ανθοφορία, που αρχίζει τον Οκτώβριο, ενίοτε και μέσα Σεπτεμβρίου, και διαρκεί μέχρι και τον Απρίλιο.
Δίνει νέκταρ σε καλές ποσότητες αλλά και η ποιότητα του είναι καλή αφού το μέλι που δίνει είναι εύγευστο ανοικτόχρωμο αλλά κρυσταλλώνει γρήγορα.
Μεγαλύτερης σπουδαιότητας και περισσότερο αναγκαία είναι η γύρη την δύσκολη χειμερινή περίοδο, διότι δεν υπάρχουν πολλά ανθισμένα φυτά που θα βοηθήσουν τα μελίσσια να πάρουν γύρη(φυτική πρωτεΐνη), για να αυξήσουν τους γόνους τους. Έτσι τα ανθισμένα δενδρολίβανα είναι σωτήρια λύση.
Τα φύλλα τους έχουν μήκος από 2 έως 4 εκατοστά πράσινα στο πάνω μέρος και ελαφρώς χνουδωτά στο κάτω.
Το δενδρολίβανο είναι πολύ ανθεκτικό φυτό τόσο στο πολύ κρύο και στις παγωνιές όσο και στην καλοκαιρινή ξηρασία. Αυτό το οφείλει στο πολύ καλό ριζικό του σύστημα που διαθέτει αφού κάνει άριστη εκμετάλλευση της υγρασίας, και τις ζέστης κάτω από το φύλλωμα του.
Τα άνθη του είναι μπλε, αλλά υπάρχουν και ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα, όπως λευκό, ροζ, πορφυρό και ρόδινο.
Το όνομα του σημαίνει στα Λατινικά ΄΄ δροσιά της θάλασσας΄΄.
Τα φρέσκα αλλά και τα ξερά φύλλα του μπαίνουν συχνά στις σαλάτες και σάλτσες, και στην παραδοσιακή Μεσογειακή κουζίνα, συνοδεύουν ως επί το πλείστον τα κρέατα και τα ψαρικά, επίσης πίνεται ευχάριστα σαν τσάι, και χρησιμοποιείται και σαν άρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: