Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Eriobotrya japonica - Μουσμουλιά

Την συναντάμε σε μεγάλες εκτάσεις στην Κίνα και στη νότια Ιαπωνία όπου είναι και η πατρίδα της.
Είναι ένα χειμωνιάτικο δένδρο, ανθίζει από τον Νοέμβριο και κρατά τα άνθη της μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, κάποιες χρονιές όταν βοηθά ο καιρός, υπάρχουν άνθη ακόμη και στα μέσα του Γενάρη.Είναι αειθαλές δένδρο και σε περιοχές που πέφτει χιόνι καλό είναι να δένουμε τα κλαδιά του διότι σχίζονται εύκολα. Ο μεγάλος παγετός είναι εχθρός της μουσμουλιάς, κάτω από -7 βαθμούς Κελσίου αρχίζουν και παγώνουν τα νεαρά βλαστάρια και μέρος του φυλλώματός της.
Αγαπά το φως και όταν την φυτεύουμε σε προσήλιες και απάνεμες θέσεις αναπτύσσετε γρήγορα, δημιουργεί καλή κόμη, δημιουργεί πολλά άνθη, και καρπούς, αντίθετα σε σκιερά μέρη δεν αναπτύσσεται εύκολα σαν φυτό αλλά και η καρποφορία της είναι φτωχή.
Φτάνει τα 6 μέτρα ύψος και αυτό που την χαρακτηρίζει είναι το πλούσιο καταπράσινο φύλλωμά της. Τα φύλλα της στο επάνω μέρος είναι σκούρο πράσινο και το κάτω μέρος πιο ανοιχτόχρωμο πράσινο.Τα κρεμ λουλούδια της μουσμουλιάς δημιουργούν όμορφες ταξιανθίες με πολύ ωραία μυρουδιά.Τα φρούτα της μουσμουλιάς καταναλώνονται σε όλες τις μορφές, φρέσκα, ξερά, κομπόστα, μαρμελάδα και σε κέικ.
Η φύτευση της γίνεται με καρπούς αλλά είναι αργή και χρονοβόρα, πολύ καλύτερη και γρήγορη ανάπτυξη έχει αν την εμβολιάσουμε σε κυδωνιά.Υπάρχουν πάνω από 1000 διαφορετικά είδη μουσμουλιά στον κόσμο.
Τα μούσμουλα είναι πολύ θρεπτικά και περιέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνη Α, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, β-καροτίνη, Υ- καροτίνη, λουτεϊνη, νεοξανθίνη, και άλλα χρήσιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικά. Η φλούδα του είναι 5 φορές πλουσιότερη από την σάρκα του βερίκοκου.Είναι εντομόφυλλο φυτό, και το επισκέπτονται μόνον οι μέλισσες, ακόμη και με θερμοκρασίες λίγο πιο πάνω από τους 11βαθμούς, πάντα όμως με την παρουσία του ήλιου. Η γύρη της μουσμουλιά είναι πολύ θρεπτική και με μεγάλη μελισσοκομική αξία την εποχή που υπάρχει. Το νέκταρ σε μεγάλη ποσότητα σε κάθε ταξιανθία, αλλά με χαμηλά ζάχαρα, όμως οι προστόμαχοι των συλλεκτριών γεμίζουν αμέσως και αυτό είναι καλό για τα μελίσσια μας την δύσκολη αυτή μελισσοκομική εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: